Európska zdravotná poisťovňa,
Aupark, Bratislava

Posledná realizovaná pobočka v rade realizácií pre Európsku zdravotnú poisťovňu, slúži ako príklad úspešného návrhu a realizácie administratívy v priestoroch významného obchodného centra.

Bratislava, Einsteinova, Aupark, Igor Bachetti, realizácia 2009

Galterra Lazany

Z pôvodného objektu (viď  foto) ktorý slúžil ako dočasný objekt pohostinstva a potravin v obci Lazany vzniklo administratívno-obchodné sídlo firmy Galterra (firma obchoduje s galantérnym tovarom po celom Slovensku i v CR). Prestavba je zaujímavá jednoduchosťou riešenia a tým aj celkovou cenou – oproti štandardným  150 €/m3  rekonštrukcie je objekt  naprojektovaný a  zrealizovaný  v cene           65 €/m3 obostavaného priestoru.

Lazany, Igor Bachetti, realizácia 2004

Hlavný banský úrad Banská Štiavnica

Realizácia návrhu dostavby Hlavného banského úradu podľa návrhu
Richarda Murgaša.

Banská Štiavnica, Richard Murgaš, Igor Bachetti, realizácia 2008

Podkrovie bytového domu,
Banská Bystrica, Uhlisko

Predmetná dostavba bola riešená na základe požiadaviek investora na zobytnenie podkrovia v súčasnej dobe využívaného ako úložné priestory. Úžitková plocha  je celkom 110,42 m2.
Architektonický výraz objektu v koncepte nebolzmenený. Novosť riešenia je zdôraznená použitím nových materiálov,a to použitím novej strešnej krytiny, strešných okien a výrezombalkónovej časti. Dispozične je byt riešený v dvochúrovniach dennej a nočnej. Denná časť pozostáva z obytnýchpriestorov, sociálneho zabezpečenia a nočná je tvorená malým mezonetomv centrálnej časti strechy.

Banská Bystrica, Igor Bachetti, realizácia 2011

Vrátnica, ZSNP, Žiar nad Hronom

Závod Slovenského národného povstania v Žiari nad Hronom si dobre pamätám ešte z hodín zemepisu, kde sme sa ako deti učili, že je to jediný na Slovensku  zároveň najväčší podnik na spracovanie hliníkovej rudy – bauxitu v strednej Európe. Od vtedy, čo ho vybudovali, sa však vôbec nezmenil. Vstupné priestory boli veľmi nedôstojné,amortizované, z tepelne nevyhovujúcich konštrukcií... a tak vznikol náš projekt i jeho úspešná realizácia.

Žiar nad Hronom, Igor Bachetti, realizácia 2005

Pavilón opíc, ZOO Bojnice

V objekte je veľmi dômyselne riešený systém veterinárnych obslužných chodieb, množstvo náročných stavebných konštrukcií a zložitá stavebná fyzika, nakoľko sme potrebovali pre zachovanie prirodzeného prostredia pre niektoré druhy opíc udržať vo vnútri 30oC teplotu a vysokú vlhkosť, čo je pri obyčajných preskleniach a prestupových detailoch obrovský problém, hlavne s kondenzáciou vodnej pary...

Pavilón opíc, ZOO Bojnice

Dom kultúry, Tužina

Kultúrny dom v Tužine bol zdevastovaný pod vplyvom socialistických úprav bez akejkoľvek koncepcie a tak sa z pôvodnej nemeckej stavby s elegantným riešením vstupov a presvetlenia ako i určitej polyfunkcie v podobe bytu správcu stávala "opacha". Návrh rieši návrat k pôvodným hodnotám. V blízkosti kultúrneho domu sa tiež vybudovalo detské ihrisko.

Tužina, Igor Bachetti, projekt 2009, realizácia OPEN, Nitrianske Pravno 2011

Relax centrum, Prievidza

V priestore bývalej centrálnej kotolne administratívy stavebnej spoločnosti Priemstav Prievidza bolo po demontáži technológie i kotlov naozaj mimoriadne neútulne.
Škaredé nosné betónové stĺpy v strede miestnosti a podlaha s obrovskou masou podkladového nevybúrateľného betónu vo viacerých úrovniach. Okolo jedného zo stĺpov som spravil kružnicu... a potom ďalšiu... výsledok je dúfam trošku útulnejší, ako bývalá kotolňa. V obmedzenom priestore na ploche 12 x 10 m sa nachádza: sauna, infra-sauna, sprchy, studený kúpeľ, wc, odpočiváreň, bar, pokladňa, masážna miestnosť, šatne ženy, šatne muži a priestor pre upratovačku.

Prievidza, ul. T. Vansovej 28, Igor Bachetti, 1998

Administratíva ZH

Variácie na zadanie riešenia administratívy v areáli zlievárenskej výroby v Žiari nad Hronom

Žiar nad Hronom, Igor Bachetti, 2014

Adamkov hrad

My architekti na Slovensku myslíme na deti. Deti nepotrebujú play station, motať sa niekde v uliciach, pozerať telku či naše peniaze. Deti potrebujú radosť zo života a lásku, tajomné miesta, kde svieti slniečko. Adamkov hrad chce byť miestom, kde sa to všetko bude diať.
Deti tu majú svojho prezidenta, ministrov, svoje peniaze. Na voľný čas telocvične, bazény,  miesto na korčuľovanie na kolieskových korčuliach, zaujímavé školské triedy a v každej z deviatich vežičiek úžasné ateliéry či hvezdáreň. Dolu v mestečku sú zase usmiati remeselníci, ktorý ich naučia tradičným remeslám. A nezabudli sme ani na tých, čo chcú ísť na bohoslužbu. V kostolíku je miesto pre 50 detí a kaplán tam hrá na gitare. Celkove je v tejto škole v prírode ubytovaných 280 detí, 30 dobrých dospelákov, ktorý tu pomáhajú učiť a môžu prespať aj rodičia, ktorí sú z ďaleka a doviezli svoje ratolesti. Nesmú už ísť medzi deti, ale majú tu 40 voľných miest na pohodlné ubytovanie a krásnu reštauráciu na posilnenie.

Svätý Anton, Igor Bachetti, Rastislav Nemec, 2007

Hodruša

Štúdia apartmánového ubytovania v novobudovanej rekreačnej oblasti je jednou z alternatív nízkoenergetického ubytovania priamo v zalesnenom území s minimálnymi zásahmi do prírody a okolia.V tejto alternatíve boli riešené terasovite usporiadané apartmánové domy v rozličných priestorových variantách ako i doplnkové služby (reštaurácia, zásobovanie palivovým drevom, požčiavanie športových potrieb, chatového náradia a pod.). Domy sú celodrevené, umiestnené vo svahu so sklonom od 39 po 57 % s nádherným výhľadom do okolia a nerušeným súkromím v lone prírody.

Hodruša, Lucia Oberfrancová, Igor Bachetti, 2008

Hotel Patrov

Základnou architektonickou aj urbanistickou koncepciou je rešpektovanie prírodných a historických daností územia.
Aj keď územný plán mesta dovoľuje stavať do 5 podlaží, hlavnou myšlienkou je „výmena“ hmoty kopčeka Patrov za hmotu hotela. Získame tým okrem iného izby a úžitkové priestory s cenným výhľadom na staré mesto, neporušíme terénny reliéf a nezasahujeme negatívne do diaľkových pohľadov z Kalvárie, Nového a Starého Zámku, ktoré sú z hľadiska ochrany mestskej pamiatkovej rezervácie mimoriadne významné.Celý hotelový komplex sa tvarovo prispôsobuje organickej štruktúre terénneho reliéfu. Poďme ďalej ... Z príjazdovej komunikácie vchádzame do 77 m dlhého tunela, klesáme 8 m do hĺbky. Ideme do bane? Nie! Vchádzame do nádherných priestorov, presklených, prekrásne osvetlených... Tu vidíme vstup. Víta nás perfektne oblečený, milý pán z parkovacej služby. Zastavíme. Otvorí nám dvere na aute, hotelový poslíček prevezme batožinu, pán z parkovacej služby odváža auto do podzemnej garáže. Vstupujeme do elegantne veľkorysého a príjemného foyeru hotela.... to zďaleka nie sú všetky mimoriadne príjemné prekvapenia, ktoré náš hotelový komplex ponúka.

Banská Štiavnica, Lucia Oberfrancová, Igor Bachetti, 2009

Jednodňová chirurgia Bratislava

Projekt jednodňovej chirurgie vznikol na mikropozemku v radovej zástavbe v Bratislavskom Ružinove. Napriek všetkým obmedzeniam vznikol funkčný model objektu s nevyhnutným parkingom, kde sa na prvom nadzemnom podlaží nachádzajú všetky náležitosti nevyhnutné k prevádzke jednodňovej chirurgie, ako je operačná miestnosť so zázemím, pooperačná miestnosť, ambulancia, šatne personálu, recepcia a na druhom nadzemnom podlaží kancelária managera, ambulancia a priestranný 3-izbový byt majiteľov.

Bratislava, Ružinov, Igor Bachetti, 2012

Rodinný dom, Badín

Variácie na dostavbu pôvodného rodinného domu s historickou hodnotou a doriešenie zástavby nádvoria.

Badín, Lucia Oberfrancová, Igor Bachetti, 2008

Rodinný dom, Banská Štiavnica

Novostavba rodinného domu v Banskej Štiavnici s výhľadom na severovýchodnú časť mesta

Banská Štiavnica, Lucia Oberfrancová, Igor Bachetti, 2009

Rodinný dom, Prievidza

Zadanie pre návrh rodinného domu znelo: „chceme bývať v blízkosti rodičov a chceme mať firmu hneď po ruke.“ ...a tak vznikla táto škica. Elipsovité nádvorie je otočené na juh, keďže z každej strany číhajú zvedavé oči susedov, je z každej strany chránené hmotou domu, aby mali jeho majitelia na slniečku úplné súkromie. Z  ulice je na prízemí nezávislý vstup do veľkej vstupnej haly.Keďže je to rodinná firma, vstup je riešený cez garáž, alebo cez spojovací mostík a tak tam môžu iba príslušníci rodiny. Napriek tomu sme jej hmotu trošku naklonili a odlíšili, aby bol kľud rodinného bývania nezameniteľný.  Návšteva doň vojde okolo presklenenej kuchyne s barovým pultom do slnkom zaliatej obývačky, kde je v noci aj priestor pre založenie ohňa v rodinnom kozube. A keď sa už ide spať, deti majú spálňu na poschodí, aby mohli byť ešte chvíľu hore, zatiaľ čo rodičia už v tej dolnej tichučko spia.

Prievidza, Igor Bachetti, projekt 2001

Panelový byt , Banská Bystrica

Príklad rekonštrukcie bytu v panelovej sústave BA NKS na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici. Návrh počíta s minimálnym množstvom búracích prác.

Banská Bystrica, Igor Bachetti, projekt 2014

Administratíva a sídlo firmy

Pôvodná úloha znela “nadstaviť jestvujúcu budovu skladu stavebnín o jedno podlažie a vytvoriť tak administratívne sídlo firmy“.My sme ju nesplnili. Prečo? Nadstavba vyšla veľmi neekonomicky, statika objektu skladu stavebnín je narušená a okrem toho z architektonického hľadiska je objekt  tak tvarovo a hmotovo nesúrodý, že jeho nadstavba by bola takmer neriešiteľná. Preto sme sa rozhodli pre jednoduchú novostavbu minimalistických rozmerov a osových rozponov. Novostavbu sme umiestnili do popredia pred objekt pôvodného skladu, ktorý sme navyše oddelili vysokým pletivom z ťahokovu (aj z dôvodu zabezpečenia skladu) a tak sme ukryli celé funkčné skladové objekty do areálu, v rámci ktorého je nesúrodosť akceptovateľná, pričom aj pôvodná aj novo navrhovaná budova sú 100% funkčne využité.

Čadca, Igor Bachetti, projekt 2008

Bytové domy

Návrh bytového domu, ktorý je chránený medzinárodnou designovou a patentovou ochranou je prispôsobený jedinému – potrebám a finančným možnostiam radového človeka, ak mi odpustíte termín „radový“, nakoľko neviem, kto sa tak vôbec cíti...
Bytový dom je tvorený z betónových panelov v obytných podlažiach a skeletom v prízemí. Pôdorys je štvorcový, základný rozmer je 16,2 x 16,2 m, môže gradovať na 19 x 19 m v závislosti od priestorového komfortu bytov. Skelet umožňuje variabilné využtie prízemia o výmere bez komunikačného jadra a chodieb 212 m2 až po 303 m2, a to na obchody, priestory pre služby, ale aj byty pre imobilných ľudí, prípadne pivničné priestory, alebo kryté parkovanie osobných automobilov, ktoré je možné urobiť aj pod skeletom, avšak nárastom podzemných podlaží sa výrazne eliminuje  finančná dostupnosť bytov, čo je asi samozrejmé v prípade akýchkoľvek stavieb pod zemou pod obytnými blokmi. V štúdii v Nitre sme navrhli podzemné parkovanie pod verejným parkoviskom, čo vyšlo finančne rozhodne lepšie (riadime sa heslom „architektúra nesmie byť drahá!“). Výškovo je projekt nastavený v počte od 3 do 9 nadzemných podlaží, výnimočne aj vyššie, nakoľko jeho tuhé jadro je zárukou statickej stability. Všetky byty sú riešené s maximálnym komfortom, s podlahovým vykurovaním, inteligentou elektroinštaláciou, odhlučnením a nízkou energetickou náročnosťou.

Nitra, Zemianske Kostoľany, Igor Bachetti 2010

Penzión Starý Majer, Domaniža

Kultúrny dom Nové Mesto

Objekt Mestského  kultúrneho strediska  bol zrealizovaný a uvedený do prevádzky v roku 1960. Budova bola realizovaná na základe typového projektu, ktorého autorom a odborným garantom bol profesor Ján Svetlík, dekan Fakulty Architektúry SVŠT a zároveň i jeden z popredných slovenských architektov.
Aj keď sme tento typový projekt riešili už v Prievidzi v roku 1998, tento návrh rekonštrukcie je úplne odlišný, vyplývajúci z konkrétneho stavu v Novom Meste nad Váhom. Tu sme v maximálnej miere zachovali Svetlíkovu architektúru, dokonca sme ju zakonzervovali celoplošným presklením vstupu, ktorý sme doplnili o svietiace panely v podlahe, ukazujúce fotografie z dôb jeho výstavby. Celý objekt je nanovo zateplený, vymenené sú výplne otvorov, ktoré sú kópiami pôvodných, len modernej konštrukcie. Nad zadným vstupom pribudlo prestrešenie obslužnej rampy. Zmenila sa farebnosť. Zaktualizovalo sa dopravné riešenie. Nie všetko, čo sa za komunizmu postavilo, bolo totiž zlé. A architektúra Prof. Svetlíka stojí za zachovanie pre budúce generácie. Vo vstupnom partere sme si však dovolili funkčné zmeny, zaktualizovali sme dispozíciu doplnením divadelnej kaviarne a modernizáciou výstavnej miestnosti, ku ktorej sme pridali polyfunkciu pre usporiadanie kultúrnych podujatí i recepcií pri rozličných príležitostiach. S citom. Tak, aby sa Prof. Svetlík neurazil.

Nové Mesto nad Váhom, Igor Bachetti, Projekt 2008

CMZ Michalovce

Stred centrálnej mestskej zóny v Michalovciach tvorilo jedno veľké parkovisko. Voľná tvorba na tému riešenia lepšieho využitia tohto priestoru.

Michalovce, Igor Bachetti, 2009

Bicykle Fatria

Predajňa bicyklov Fatria na Bojnickej ceste v Prievidzi sídlila v síce vlastných, ale provizórnych priestoroch bývalého jednopodlažného rodinného domčeka, ktorý už dávnejšie vyžadoval dôraznú technickú rekonštrukciu. Vzhľadom k urbanistike okolia sme však pristúpili na rekonštrukciu omnoho radikálnejšiu... trojpodlažná budova bola navrhnutá tak, aby sa jej prevádzkou zaplatili priestory predajne firmy (vo vlastníctve majiteľa objektu), keďže v dvoch horných podlažiach je umiestnených 6 samostatných administratívnych priestorov, pri ktorých cena nájmu je spolu cca 241 m2 x 2000,- Sk = 482.000,- Sk/ročne (16.tis €/ročne).

Prievidza, Igor Bachetti, projekt, 2007

Spojené Arabské Emiráty

Návrh továrne na výrobu plastových kanalizačných rúr v Spojených Arabských Emirátoch v náročných podmienkach zakladania, ale výhoda "zelenej lúky" teda v Emirátoch "voľnej pieskovej duny" je pre urbanizmus nesporná :)

Abu Dhabí, SAE, Igor Bachetti, projekt 2009